Sayı: 13, 1.07.2022

Yıl: 2022

Araştırma Makaleleri

Çeviri

Kitap Değerlendirme

Prof. Tahsin KOÇYİĞİT İZMİR KATİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ
İslam Tarihi
Doç. Dr. Hakan TEMİR TOKAT GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ 0000-0002-4142-6310
İslam Sanatları
Dr. Arş. Gör. Ali TEKKOYUN Division of Islamic History, Dokuz Eylül University, Faculty of Theology, İzmir, Türkiye 0000-0001-7073-8105
İslam Tarihi, Tarihsel Çalışmalar (Diğer), İslam Araştırmaları (Diğer)
Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin GÖKALP SELÇUK ÜNİVERSİTESİ, İLAHİYAT FAKÜLTESİ 0000-0002-7954-083X
İslam Tarihi ve Medeniyeti, Ortaçağ Avrupa Tarihi, İslam Tarihi, Yakınçağ Osmanlı Tarihi
Bilgi Sistemleri Organizasyonu ve Yönetimi, İş Süreçleri Yönetimi, Yönetim Bilişim Sistemleri, Örgütsel, Kişilerarası ve Kültürlerarası İletişim, Yönetim Psikolojisi, İnsan Kaynakları Yönetimi, E-Ticaret, İş Bilgi Yönetimi , Kurumsal Yönetişim, Strateji, Yönetim ve Örgütsel Davranış, Strateji, Yönetimde Kurumsal Sosyal Sorumluluk

Siyer Araştırmaları Vakfı’nın katkılarıyla Siyer Araştırmalar Dergisi (SAD), 2017 yılında (ISSN: 2547-9822 numarası ile) yayın hayatına başlamıştır. Uluslararası hakemli bir dergi olan SAD, kurulduğu günden itibaren Sosyal ve Beşeri Bilimler alanlarında yılda iki sayı olarak (1 Ocak- 1 Temmuz aylarında) online ve basılı şekilde yayınlanmaktadır.
SAD, araştırmacılar tarafından Türkçe, Arapça, İngilizce, Almanca, Rusça ve Fransızca dillerinde hazırlanan özgün makaleler, derlemeler, çeviriler, kitap kritikleri ve bilimsel toplantı değerlendirmeleri bilimsel kriterlere uygun bir şekilde kabul edip, yayınlamayı ve kamuoyuyla paylaşmayı hedeflemektedir. Yayınlanmak üzere dergiye gönderilen her bir çalışma, en az iki hakem tarafından çift taraflı kör hakemlik değerlendirmesine tabi tutulur. Ayrıca intihal tespitinde kullanılan özel program aracılığıyla makalelerin daha önce yayımlanmamış olduğu ve intihal içermediği teyit edilir.
Türkiye’de siyer çalışmalarına münhasır ilk akademik hakemli dergi olma özelliğine sahip olan dergi Doç. Dr. Tahsin KOÇYİĞİT editörlüğünde yayın hayatını ilkeli, şeffaf ve efektif bir şekilde sürdürmektedir

Siyer Araştırmaları Dergisi (SAD); Siyer öncelikli olmak üzere Sosyal ve Beşeri Bilimler alanlarında yayın yapmaktadır. Buna göre; Temel İslam Bilimleri alanında Tefsir, Hadis, Kelam, İslam Hukuku, İslam Mezhepleri Tarihi, Tasavvuf, Kıraat, Arap Dili ve Edebiyatı; Felsefe ve Din Bilimleri alanında Din Felsefesi, Din Psikolojisi, Din Sosyolojisi, Din Eğitimi, Dinler Tarihi, Felsefe Tarihi, İslam Felsefesi, Mantık; İslam Tarihi ve Sanatları alanında İslam Tarihi, İslam Sanatları Tarihi, Türk-İslam Edebiyatı ve Dinî Musiki alanında üretilen eserlere yer verilmektedir.
Derginin hedef kitlesi, ilahiyat alanında çalışmalar yapan akademisyenler ve bu konulara ilgi duyan diğer bilim insanlarıdır.

SİYER ARAŞTIRMALARI DERGİSİ YAZIM KURALLARI


1- Makalenin başında en az 150, en fazla 500 kelimeden oluşan öz/abstract yer almalı ve 5 kelimelik anahtar kelimeler (keywords) kısmı bulunmalıdır. Anahtar kelimelerden birincisi makalenin ait olduğu bilim dalını göstermeli ve kelimeler genelden özele doğru sıralanmalıdır.
2- Makale sisteme yüklenirken yazara ait hiçbir bilgi yer almayacak. Hakemden geçtikten sonra son gönderim esnasında makale başlığı altında yazarın ad soy adı- ilgili dipnotta ise unvan, kurum, alan, mail ve ORCİD bilgilerine yer verilmelidir.
3- Makale başlığı hem Türkçe hem İngilizce olarak küçük harflerle yazılmalıdır.
4- Makalelerde Giriş kısmına yer verilmelidir.
5- Makalede yazı tip Times New Roman seçilmeli boyutu 12 punto, dipnotlar ise 10 punto olmalıdır.
6- Kaynak gösteriminde İSNAD ATIF SİSTEMİ dikkate alınmalıdır. Yazarlar bu sistemi atıf sisteminin web sayfasından indirilebilir.
7- Sayfa düzeni, üstten ve alttan 2,5 cm, sağdan ve soldan 3 cm olmalı; paragraf girintisi 1 cm, paragraf aralığı önce 0 nk, sonra 6 nk, satır aralığı 1,05 şeklinde ayarlanmalıdır.
8- Özgün makalelerin hacmi, 10.000 tanıtım yazıları ise 2.000 kelimeyi geçmemelidir.
9- İmla kuralları ve noktalama açısından konunun gerektirdiği zorunlu durumlar dışında Türk Dil Kurumu imla kılavuzu esas alınmalıdır.
10- Kitap: Yazar soyadı adı, eser adı (italik), çeviri ise çevirenin adı (çev.), tahkikli ise (thk.), sadeleştirme ise (sad.), edisyon ise (ed. veya haz.), yayınevi, baskı yeri ve tarihi (örnek, İstanbul 2004), Yazma eser ise, Yazar soyadı adı, eser adı (italik), Kütüphanesi, numarası (no.), varak numarası (örnek, vr. 10b).
11- Dergimizde kullanılan bazı kısaltma örnekleri; bakınız (bkz.), karşılaştırınız (krş.), Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi (DİA), MEB İslâm Ansiklopedisi (İA), Kütüphane (Ktp.).
12- Eser ve kavram isminde DİA örnek alınmalıdır.
13- Alt ve Üst Bilgi girişi yapılmamalıdır. Sayfa numarası eklenmemelidir.
14-Bu şartları yerine getirmeyen yazılar hakem sürecini tamamlasa bile yayımlanmaz.
15- Siyer Araştırmaları Dergisi makale yazımında uluslararası uygunluk açısından Zotero, Mendeley ya da Endnote kullanımını önermektedir.

Siyer Araştırmaları Dergisi Yayın Politikası

1- Siyer Araştırmaları Dergisi (Bundan sonra Dergi şeklinde anılacaktır) hakemli bir dergi olup (en az iki hakem) her yıl altı ayda (1 Ocak ve 1 Temmuz’da) bir yayımlanır.

2- Makale kabul tarihleri:  Ocak sayısı için 15 Kasım; Temmuz sayısı için 15 Mayıs  tarihine kadar makaleler kabul edilecektir.

3- Dergiye gönderilen her türlü yazıların kabul ya da ret etme hakkı dergi editörü ve/veya yayın kuruluna aittir. Bilimsel bulunmayan, millî, ahlâkî ve kültürel değerlere aykırı görülen yazılar editörce değerlendirmeye alınmaz.

4- Dergi editörü tarafından kabulü yapılıp yayımlanan tüm eserlerin yasal sorumlulukları yazarlarına aittir.

5- Metinlerde bulunabilecek yazım ve imla hataları yazarına aittir.

6- Özgün makaleler uluslararası dergi kurullarına uygun olarak öz, abstract ve kaynakça içermelidir.  İngilizce (abstract ve keywords) metninde yer alan özel isimler, kitap adları ve kavramların yazımında ise Encyclopaedia of Islam'ın 3. edisyonu dikkate alınmalıdır.


7- Editör, dergiye gönderilen eserlerde düzeltme yapmak, yayımlamak ya da yayımlamamak hakkını saklı tutar.

8- Dergiye gönderilen makale metninde kesinlikle yazar ad-soyad, künye bilgisi ve şayet makale tez, proje, tebliğ vb. üretilmişse buna dair bir bilgi bulunmamalıdır. 

9- Yayınlanmak üzere dergiye gönderilen makaleler ön kontrol, intihal taraması, hakem değerlendirmesi ile Türkçe-İngilizce dil kontrolü aşamalarından geçirilmektedir. Ön kontrol aşamasını geçen çalışmalar (Vefayatlar hariç, bunlar editör ve editör yardımcısı marifetiyle gözden geçirilir) ise çift taraflı kör hakemlik ilkesi çerçevesinde en az iki hakemin görev aldığı değerlendirme sürecine alınmaktadır. İki hakemin onayından geçen yazılar yayınlanır.


10- Yazarlardan makale değerlendirme ve yayın süreci için herhangi bir ücret talep etmemektedir.




* TR DİZİN'İN ZORUNLU TUTTUĞU ETİK KURUL KARARI
Bireylerden ölçek, anket, mülakat ve diğer veri toplama araçları kullanılarak veri toplanması gereken çalışmalar/makaleler için alınması zorunludur.
Yazarın bağlı olduğu üniversitenin Etik Kurul'undan onay almış olması gereklidir.
Kurul onayı makalenin ilk sayfasında kurul adı, tarih ve sayı no ile belirtilmelidir.
Makalenin yöntem kısmında veri toplama başlangıç ve bitiş tarihleri yazılmalıdır.
Onay belgesi DergiPark'a ek dosya olarak eklenmelidir.
TR Dizin'in Etik Kurul onayına dair görüşü için bk. https://trdizin.gov.tr/about#applicationAndCriterias





Açık Erişim Politikası:

SAD:: bilimsel araştırmaları halka ücretsiz sunmanın bilginin küresel paylaşımını artıracağı ilkesini benimseyerek, içeriğini bireysel kullanıcılara anında açık erişim sağlamakta, tüzel kişilere ise ücret karşılığı sunulmaktadır.

Arşivlenme:
Dergi, Yayın Kurulu tarafından belirlenen yurt içi ve dışındaki kütüphanelere, uluslararası indeks kurumlarına, yayımlandığı tarihten itibaren bir ay içerisinde gönderilir.


Yayın ve Değerlendirme Ücreti


SAD, yazarlardan makale değerlendirme ve yayın süreci için herhangi bir ücret talep etmemektedir. Yazarlara da herhangi bir ücret ödenmemektedir.



SAD'da uygulanan yayın süreçleri, bilginin tarafsız ve saygın bir şekilde gelişimine ve dağıtımına temel teşkil etmektedir. Bu doğrultuda uygulanan süreçler, yazarların ve yazarları destekleyen kurumların çalışmalarının kalitesine doğrudan yansımaktadır. Hakemli çalışmalar bilimsel yöntemi somutlaştıran ve destekleyen çalışmalardır. Bu noktada sürecin bütün paydaşlarının (yazarlar, okuyucular ve araştırmacılar, yayıncı, hakemler ve editörler) etik ilkelere yönelik standartlara uyması önem taşımaktadır. SAD yayın etiği kapsamında tüm paydaşların aşağıdaki etik sorumlulukları taşımasını beklenmektedir.

Aşağıda yer alan etik görev ve sorumluluklar, açık erişim olarak Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından yayınlanan rehberler ve politikalar dikkate alınarak hazırlanmıştır (Bk. COPE Yönerge Türkçe). Ayrıca bkz. İlahiyat Alan Dergileri Editörler Çalıştayı Kararları (20/01/2018) Hakemli dergide bir makalenin yayımlanması uyumlu ve saygı duyulan bilgi ağının gelişmesinde gerekli bir temel yapı taşıdır. Bu, yazarların ve onları destekleyen enstitülerinin çalışmalarının kalitesinin doğrudan yansımasıdır. Hakemli makaleler bilimsel metotları destekler ve şekillendirir. Bu yüzden beklenen etik davranışların standartlarında anlaşmaya varmak yayımlama ile ilgili tüm taraflar, yazar, dergi editörü, hakem ve yayımcı kuruluşlar için önemlidir.

Bk. İngilizcede Yayınlanan Bilimsel Makalelerin Yazar ve Çevirmenlerine Yönelik EASE (European Association of Science Editors) İlkeleri

İlkeler

1. Siyer Araştırmaları Dergisi, “Siyer” alanında uluslararası düzeyde, bilimsel niteliklere sahip çalışmaları yayımlayarak söz konusu alanda bilgi birikimine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.
2. Siyer Araştırmaları Dergisi yılda iki kez yayımlanan hakemli bir dergidir.
3. Siyer Araştırmaları Dergisi, etik kurallardan olan dürüstlük, açıklık, diğer araştırmacıların fikir ve bulgularına saygı ve atıfta bulunarak kullanma, alıntıların etik ve bilimsel ilkelere uygun olması, objektiflik ve yapılan araştırma ile ilgili mevcut yasa ve yönetmeliklere uygun davranmak gibi hususlara uymayı taahhüt eder.
4. Dergiye gönderilen yazılar, editörler kurulu (editör ve yardımcıları) tarafından ilgili yazının derginin yayın şartlarını taşıdığına karar vermesi halinde, hakemlere gönderilir.
5. Editör ve editör yardımcıları yayın kurulunun tabii üyesidirler.
6. Dergide çalışma ve yazışma dilleri Türkçe, Arapça, İngilizce, Almanca, Rusça ve Fransızcadır.
7. Dergiye gönderilen çalışmalar “Araştırma Makaleleri”, “Çeviriler”, "Kitap Tanıtımları" ve "Vefeyat" üst başlıkları altında neşredilecektir.
8. Dergiye kabul edilecek makaleler, öncelikle kendi alanlarına uygun araştırma yöntemleri kullanılarak hazırlanmış özgün çalışmalar olmalıdır. Çalışmaların başka bir yerde yayımlanmamış olması veya yayımı için değerlendirme aşamasında bulunmaması gerekir. Yazılar önceden herhangi bir kongre, sempozyum ya da toplantıda bildiri olarak sunulması durumunda, yer ve tarih belirtmek koşuluyla; tez ya da basılı kitaplardan istifadeyle hazırlanması halinde, istifade edilen kaynak zikredilmek koşuluyla Yayın Kurulu tarafından uygun görüldüğü taktirde yayımlanabilir. Ayrıca bilimsel alana katkı niteliğindeki çeviriler, kitap eleştirileri yayımlanabilir. Yayımlanması uygun görülen çalışmaların bütün yayım hakları Siyer Araştırmaları Dergisi’ne aittir. Yayımlanan yazıların bilimsel içerik, hukuk ve dil açısından sorumluluğu yazarlarına aittir.
9. Dergiye gönderilen yazıların takibi ve değerlendirilme süreci azami 4 (dört) aydır.
10. Yayımlanan makaleler için yazarlara telif ücreti ödenir.
11. Siyer Araştırmaları Dergisi, açık erişim politikası benimsemiştir.
12. Makale göndermek için, http://dergipark.ulakbim.gov.tr/siyer/index adresine yazar kaydı yapılarak üye olduktan sonra, http://dergipark.ulakbim.gov.tr/itad/author/submit/1 adresindeki “Yeni Gönderi Başlat: Beş adımda makale gönderisinin ilk adımı için TIKLAYINIZ” butonuna basılarak adımların takip edilmesi gerekmektedir.
13. Makale gönderimi için adımlar takip edilirken verilen “Yazım Kurallarına” mutlaka uyulmalıdır.


1. Yazarların Sorumlulukları
   Dergiye yayımlanmak için gönderilen yazı türleri yazı kategorisinde, hazırlayanlar ise yazar genel başlığı altında değerlendirilir. Siyer Araştırmaları Dergisi bilimsel ve şeffaf bir yayım süreci için yazarlardan şu ilkelere riayet etmesini özellikle ister:        
· Dipnot ve kaynakça bir bütün olmalıdır. Bu sebeple kaynakça listesi eksiksiz hazırlanmalıdır.

· İntihal sistemini etkisiz hale getiren yazım türü ve sahte veriye yer verilmemelidir.


· Her makale bir defa yayımlanır ve yayım süreci uzun bir emek istediğinden yazarlardan bu konuda özverili olmaları beklenilir. Dolayısıyla aynı araştırmanın birden fazla dergide yayımlanmasına teşebbüs edilmemesi gerekir.

·  Araştırma makalelerinin bilimsel gayelerle yazılmış olması, amaç, sonuç, hipotez ve problem gibi bilimsel bölümler içermesi gerekir. Diğer makale türleri de kendi kategorisinde özgün olmalı ve bilime yön vermelidir.


· Tüm yazarlar ön kabul sırasında sekreterin önerilerini dikkate almalı, geri çekmeyi ve hataların düzeltilmesini sağlamak zorundadır.

. Tüm yazarlar geri çekmeyi ve hataların düzeltilmesini sağlamak zorundadır.

- Dergiye gönderilen yazılar daha önce başka bir yerde yayımlanmış ya da yayımlanmak üzere kabul edilmiş olmamalıdır. Lisansüstü tezlerden üretilen yazılar ile sempozyum bildirileri ise makale başında etik beyana yer verilerek dergi sistemine yüklenebilir.
Örnek: Bu çalışma … tarihinde sunduğumuz/tamamladığımız … başlıklı yüksek lisans tezi/doktora tezi esas alınarak hazırlanmıştır. /This article is extracted from my master thesis/doctorate dissertation entitled “…”, (Master Thesis/PhD Dissertation, ….. University, Sivas/Turkey, 2020)

Hakemlerin Sorumlulukları

· Hakem makaleyi kabul ettikten sonra makul sürelerde makaleyi değerlendirmeli ve değerlendirmeler tarafsız olmalıdır.

· Hakemler araştırmayla, yazarlarla ve/veya araştırma fon sağlayıcılar ile çıkar çatışması içerisinde olmamalıdır.

· Hakemler ilgili yayımlanmış ancak atıfta bulunulmamış eserleri belirtmelidirler.

· Kontrol edilmiş makaleler gizli tutulmalıdır.

Editöryal Sorumluluklar

· Editörler bir makaleyi kabul etmek ya da reddetmek için tüm sorumluluğa ve yetkiye sahiptir.

· Editörler kabul ettiği ya da reddettiği makaleler ile ilgili çıkar çatışması içerisinde olmamalıdır.

· Sadece alana katkı sağlayacak makaleler kabul edilmelidir.

· Hatalar bulunduğu zaman düzeltmenin yayımlanmasını ya da geri çekilmesini desteklemelidir.

· Hakemlerin ismini saklı tutmalıdır ve intihal/sahte veriye engel olmalıdır.

Ön İnceleme ve İntihal Taraması:
Çalışma; dergi yayın ilkelerine, akademik yazım kurallarına ve İSNAD Atıf Sistemi’ne uygunluk açısından editör tarafından incelenir ve ithenticate programı kullanılarak intihal taramasından geçirilir. İntihal benzerlik oranının % 20’den az olması şartı aranır. Ön inceleme en fazla 15 gün içinde tamamlanır.

Alan Editörü İncelemesi:
Ön İnceleme ve İntihal Taraması aşamasından geçen çalışma, ilgili alan editörü tarafından problematik ve akademik dil-üslup açısından incelenir. Bu inceleme, en fazla 15 gün içinde tamamlanır.

Hakem Süreci (Akademik Değerlendirme):
Alan editörünün incelemesinden geçen çalışma, konu ile ilgili doktora tezi, kitap veya makalesi bulunan en az iki hakemin değerlendirmesine sunulur. Hakem süreci, çift taraflı kör hakemlik uygulaması çerçevesinde gizlilik içinde yürütülür. Hakemin incelediği çalışma hakkındaki görüş ve kanaatini ya metin üzerinde belirtmesi ya da online hakem formu üzerinde en az 150 kelimelik bir açıklama ile gerekçelendirmesi talep edilir. Yazara, hakem görüşlerine katılmaması halinde itiraz ve görüşlerini savunma hakkı verilir. Alan editörü, yazar ve hakem arasında, gizliliği koruyarak karşılıklı iletişimi sağlar. Hakem raporlarının ikisi de olumlu ise çalışma, yayımlanmasının değerlendirilmesi teklifi ile Yayın Kurulu’na sunulur. İki hakemden birinin olumsuz kanaat belirmesi halinde çalışma, üçüncü bir hakeme gönderilir. Çalışmalar, en az iki hakemin olumlu kararı ile yayımlanabilir. Çeviri makaleler; orijinaline uygunluk, alan kavramlarının yerinde kullanımı ve dil açısından değerlendirilmek üzere dil ve ilgili alan uzmanlarına gönderilir. Uzmanların olumsuz kanaat belirttikleri çeviriler, yayımlanmaz. Kitap ve sempozyum değerlendirmeleri ile doktora tez özetlerinin yayımına, ilgili alan editörlerinin değerlendirmesi sonucunda karar verilir. Tashih Aşaması: Hakemlerin inceledikleri metinde tashih yapılmasını istemeleri halinde, ilgili raporlar yazara gönderilir ve çalışmasını tashih etmesi istenir. Tashihin en fazla 10 gün içinde tamamlanması talep edilir. Yazar, yaptığı tashihleri kırmızı renk ile belirterek alan editörüne sunar.

Alan Editörü Kontrolü:
Alan editörü, yazarın metinde kendisinden talep edilen düzeltmeleri yapıp yapmadığını kontrol eder. Kontrol işlemi, en fazla 5 gün içinde tamamlanır.


Hakem Kontrolü:

Tashih isteyen hakem, yazarın metinde kendisinden talep edilmiş düzeltmeleri yapıp yapmadığını kontrol eder. Kontrol işlemi, en fazla 7 gün içinde tamamlanır. 

Türkçe Dil Kontrolü:

Hakem sürecinden geçen çalışmalar Türkçe Dil Editörü tarafından incelenir ve gerekli ise yazardan tashih istenir. Kontrol işlemi, en fazla 15 gün içinde tamamlanır.

İngilizce Dil Kontrolü:
Türkçe dil kontrolünden geçen çalışmalar, İngilizce Dil Editörü tarafından incelenir ve gerekli ise yazardan tashih istenir. Kontrol işlemi, en fazla 15 gün içinde tamamlanır.

Yayın Kurulu İncelemesi:
Teknik, akademik ve dilsel incelemelerden geçen makaleler, Yayın Kurulu’nda incelenerek nihai yayın durumu karara bağlanır. Üyelerden itiraz gelmesi hâlinde Kurul, oy çokluğu ile karar verir.

Dizgi ve Mizanpaj Aşaması:
Yayın Kurulu tarafından yayımlanması kararlaştırılan çalışmaların dizgi ve mizanpajı yapılarak yayına hazır hale getirilir. Ulusal ve Uluslararası İndekslere Veri Gönderimi: Yayımlanan sayıya ait matbu nüsha yurt içi ve dışındaki referans kütüphanelerine en geç 60 gün içinde; makale üst verisi ise ilgili indekslere 15 gün içinde iletilir.


SAD, yazarlardan makale değerlendirme ve yayın süreci için herhangi bir ücret talep etmemektedir.

30407
Siyer Araştırmaları Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.